Tycker det är härligt med finsk matkultur! En blogg jag följer frågade härom dagen om någon kunde tipsa om en bra kokbok med härliga bilder och några av svaren tycker jag är så härliga "Pirkka bladet och rutiga kokboken". Och idag frågade hon vad man skulle göra på sin bröllopsdag i Åbo och fick tipset om att gå till Dennis (pizzeria). Nu är ju jag i branchen och kanske lite krävande, dels "samlar" jag på kokböcker och för det andra har jag en del krav på mina restauranger om jag skall fira något. Men det har nog med min utbildning att göra.
Men vad är det som gör att t.ex. Finland och Sverige skiljer sig så mycket i matkulturen, ligger krigstiden så nära finnarna att de tycker att en schnitzel på Prisma är "att gå ut och äta" medan svenskarna äter det till lunch.
Vad är det som gör de två länderna så olika i matvanor?
Jag vill oxå påpeka att jag använder både pirkkabladet och rutiga kokboken varje vecka. Jag har inget emot Dennis pizzor (det var för övrigt den första riktiga pizza jag åt) och schnitzel är riktigt gott. Detta inlägg är mer en förundran hur två så närliggande länder kan ha så olika matkulturer i sitt sätt att välja vad som är "fint" och vardagligt...
Jag vill oxå påpeka att jag använder både pirkkabladet och rutiga kokboken varje vecka. Jag har inget emot Dennis pizzor (det var för övrigt den första riktiga pizza jag åt) och schnitzel är riktigt gott. Detta inlägg är mer en förundran hur två så närliggande länder kan ha så olika matkulturer i sitt sätt att välja vad som är "fint" och vardagligt...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar